總會"大"奉仕日!!!

嘩!!!~ 今日果然係奉仕日呀!!! 一個字 – 呀! XDDDD~
 
今日同平時的大奉仕日唔同, 有成的人都係做室外奉仕的呀!!!!~
我地呢D年輕力壯身壯力健的人就梗係做外圍啦!! 正呀.. haha~~~
 
一早, 多謝明主樣係8:56am 到達都可以拜到9點囉!! yeah~~~
然後, 我地首先做既係搬大鐵柱,… (for 兒童祭果時的"鵬"架用的)… 成10尺長架! 兩個人搬一枝!
(頓時我覺得自己變左個男人咁囉… haha~~~)
 
搬完啦, 就去左後山"植樹"囉!!! yeah~~~~
係個小山丘度剷起d 泥, 掘個洞, 種棵樹落去, then填返埋個洞,….
嘩~~ d 泥裏面咩都有,又實woh, 少d 力都唔得呀,…
要塞個剷插入去, 成個人跳上去先插得入去d 泥度"叫"d泥上來… 
好甘呀, 但好好玩呀!!! 
 
中午, 食飯, 然後就去挖樹囉~~ 原來仲甘呀!!
因為要挖走樹旁d 泥, then 係咁搖棵樹, 再剷, 再搖, 搖起d 根唔好整斷咁多,….
然後要搬樹呀!! 我呢d 咁大隻的人緊係搬埋一份啦,… 嘩,…都好重下呀!!!!!
 
好, 搬完啦, 然後竟然係清c場的大大花盆呀!~
成個c 場地好似泥漿摔角咁呀~~ d 花盆超級重, 成4個人先搬得起呀!
搬起仲要係幾秒既事, then 將架車仔推去花盆底盛住, 先運得走咋….@>@
 
好, 搬完花盆啦, 最後係搬沙包呀!!!!!!!!!!!! (由c場搬去污水房咁遠架都!!!)
我地好似"振災"咁呀, 一條龍人傳人咁運,….
我係龍尾轉入污水房個位,… 正呀! 超級大力咁一個個搬去房門口…
咁當然仲有其他人啦, haha
雖然已經好累同好dirty, 不過唔理啦, 成身都係泥, 都愈做愈起勁… haha
(因為好少有得做呢! haha~)
 
最後, 散會啦, 全部人都要企住參拜唔可以坐呀!!!
可以想像到有幾咁dirty!!! haha
 
 
 
 
其實咁樣奉仕真係好開心呀! 唔駛安排崗位woh, 可以專心咁做…
而且出盡晒力, 做到好多野, 果種滿足感真係好開心呀~~~
如果將今日的力用係爬龍舟度, 一定爬得好遠呀!!!!!! kakka~~~~
多謝明主樣哇~~~ haha
 

成個泥工佬咁呀!!! XDDDD
廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s